Dette er en av nøkkelscenene i sesong 7 av Game of Thrones som er filmet på Island. Foto: HBO.
Hva hadde vel Game of Thrones vært uten Island?
Nå når sesong syv av Game of Thrones er lansert på DVD og Blu-ray finnes det mange scener som helt eller delvis har blitt spilt inn på den ufruktbare lavaen – for eksempel scenen hvor Jon Snow og hans menn blir omringet av The White Walkers.
– Det er en kombinasjon av å filme på location og å komplementere med spesialeffekter, sier Einar Sveinn Thordarson i produksjonsselskapet Pegasus Pictures. Han har de siste årene vært location manager for Game of Thrones-innspillingene på Island. Sammen med seriens produsenter har han tilbragt mange dager i fly, jeep og bil for å lete etter innspillingsplasser.
I løpet av noen dager gjør vi det samme – med fly, jeep og bil reiser vi rundt på Island og sjekker ut en del av plassene der vi har spilt inn Game of Thrones. Og om noen tror at det bare er snakk om scener med snø og is, så tro om igjen. Her har vi også funnet plasser for blant annet ilandstigninger med båt og massive klippeformasjoner som den i Thingvellirs nasjonalpark der Brionne og The Hound hadde en kamp til døden (trodde alle da, The Hound overlevde jo).
Sesong sju av Game of Thrones på Blu-ray.
I løpet av de dagene vi reiser rundt på øyen ser vi alt fra klippeformasjoner, fosser, grotter (blant annet inngangen til den grotten, Groytágjá, der Jon Snow og Ygritte badet nakne) og isbreer. Det er godt med fosser rundt de gigantiske isbreene; det er veldig vakkert, men ikke et godt tegn.
– Det betyr at oppvarmingen gjør at isbreene smelter for fort, sier Einar. I et intervju i en britisk avis fortalte nylig Kit ”Jon Snow” Harrington om hvordan han da han kom tilbake til en isbre etter noen år, nesten ikke kjente seg igjen. Så mye hadde smeltet bort på et par år.
Mange av innspillingsplassene, som Myvatn-området, når vi med vanlige biler, men når vi skal ta oss ut mot de helt utilgjengelige isbreene noen timer med bil utenfor Reykjavik, kreves det store spesialutrustede jeeper. Ferden går på primitive veier og flere ganger kjører vi gjennom brusende bekker som nesten risikerer å ryke med i det vi kjører over med jeepene.
– Det gis alltid ettertrykkelige advarsler til de som leier biler her på Island. De får ikke gi seg ut på sånne veier og i sånne områder i vanlige biler. Det kreves noe helt annet, sier guiden som kjører vår jeep.
– Det har hendt at noen har fått sendt ut patruljer for å redde bilistene som sitter fast i strømningene.
Einar forteller om hvordan naturen i prinsipp kan forandres fra en dag til en annen, hvor det som i dag er en liten bekk i morgen kan være nærmest en stor elv, noe som bokstavelig talt setter kjepper i hjulene for innspillingsteamet. Man må derfor alltid være forberedt på å måtte improvisere, og på å finne alternative innspillingsplasser. Været på Island kan være veldig uforutsigbart.
Det er virkelig ille når Jon Snow & Co. blir omringet av The White Walkers – zoombiene. Dette er filmet på Island. Foto: HBO.
Mye av det vi ser i Game of Thrones skapes med digital effekter. Denne dagen besøker vi blant annet den ravinen i Höfðabrekkuheiði-området der Jon Snow og en liten gruppe med menn fra Castle Black omringes av The White Walkers og der en av dragene skytes ned i den nå DVD-aktuelle sesong syv. Det er en mektig, høy ravine, med en foss som renner frem i den ene kanten.
– Da vi fant dette området var den der lille fossen noe som lignet mer på en elv, men vi fant ut at det kunne passe likevel. Vi hadde base camp nede på parkeringsplassen, og satte opp portable toaletter i nærheten av ravinen, sier Einar.
Her filmet de skuespillerne, og senere komplementerte de dette med de digitale effektene som skapte illusjonen av en isdekt sjø – og en drage som blir skutt ned og blir til en zombie.
En jeep-tur oppover en svingete vei tar oss til Dyrhólaey, et høytliggende fyr med en enestående utsikt både ut over havet og, når vi snur oss, over berg og isbreer.
Nei, fyrhuset er ikke med i Game of Thrones, men her ser vi ut over den lange stranden som ligger langt nedenfor. Einar forteller, samtidig som han advarer oss mot å gå for nært kanten.
– Her filmet vi hvordan Jon Snow og hans menn gikk i land i en episode i sesong fem. Det var masse turister, som stod her opp og så på. Det har det for øvrig ofte vært når vi har filmet, men det har alltid gått greit å unngå å få de med i bildet.
Gwendoline Christie i rollen som Brienne of Tarth og Rory McCann som Sandor «The Hound» Clegane kjempet mot hverandre på Island, i episode 10 av sesong fire av Game of Thrones. Foto: HBO.
https://youtu.be/DLUI6GxwNxk
I dag er turistnæringen Islands mest lønnsomme industri, og har gått forbi fiskeindustrien. Det finnes mange bedrifter som tilbyr rundturer, flere med aktiviteter basert omkring Game of Thrones – en offisiell rundtur heter ”Myvatn Mystery & Magic: Game of Thrones Themed Tour”.
Turist-boomen har også gjort at flere og flere bygger om gårdene sine til hotell eller bed & breakfast, alt fra superluksus til enkle hotell med etasjesenger.
Når Game of Thrones har kommet til øyen har dette selvsagt krevd en del hotellrom. Ofte har skuespillere og team fått bo på noe mindre luksuriøse innkvarteringer.
– Jeg er sikker på at mange hadde foretrukket å få bo i Reykjavik, men det ville ikke fungert da vi for eksempel filmet oppe i nord. Det hadde blitt for lange transportstrekninger, og vi kunne ikke flydd dem hver morgen fra Reykjavik til Aukeyri, sier Einar.
På den andre siden har de hatt muligheten til å avslutte dagen med et bad i Myvatn Nature Baths – nordre Islands svar på den mer berømte Blå Lagune, som er mindre, men ikke like fullt av besøkende.
For islendingene har nærværet av Game of Thrones ikke bare gjort at de lokale filmarbeiderne har fått mer og mer erfaring med å jobbe med store produksjoner, men øyas befolkning har også fått erfaring med å være statister. Mest av alt har de fått spille wildlings. En av våre guider forteller:
– For noen år siden trodde vi at vi at de skulle komme tilbake for å gjøre flere scener og alle mennene begynte å vokse ut skjegget for å få muligheten til å være med som wildlings. Denne innspillingen ble etterhvert strøket og en rekke skuffede menn fikk barbere seg igjen.
Kit Harrington som Jon Snow og Emilia Clarke som Daenerys Targaryen møtes endelig i sesong sju av Game of Thrones. Foto: HBO.
Island har miljøer som tiltaler filmskapere verden over. For et antall år siden fikk en strand på søndre del av øya være Iwo Jima da Clint Eastwood lagde Letters from Iwo Jima. Her ble innledningen til Rogue One: A Star Wars Story filmet, hit kom Christopher Nolan og filmet scener til Inception. Legg til dette til en livligere lokal TV-produksjon (akkurat nå filmes den andre sesongen av den internasjonalt anerkjente thrillerserien Trapped) så ser fremtiden ganske lys ut for den islandske film- og tv-industrien.
I slutten av januar 2018 kommer Game of Thrones tilbake til Island.
Hvilke scener som skal filmes er enda en like vel bevart hemmelighet som handlingen i den åttende og siste sesongen av verdens mest populære tv-serie.
– Det eneste vi vet til nå er at vi kommer til å filme her i en drøy uke, sier Einar.
Men hva skjer når Game of Thrones ikke finnes lenger? Einar sier:
– Det snakkes jo om noen former for spin-offs, for eksempel en prequel. Vi håper jo at Island skal være med i bildet da også.
Tekst: Gunnar Rehlin, basert på HBO-sponset tur.
RSS