Et fysisk marked i endring gjør at Platekompaniet forandrer konseptet i 2015. De nye butikkene skal være større og mer preget av opplevelser som skal lokke forbrukerne inn, og ha et bredere produktspekter.
Rolf Kristian Presthus (48) har i 2015 drevet platebutikk siden 1992. Da var var han 25 år. Er gløden fortsatt like stor? Det svarer han et klart «ja» på.
– Det kommer stadig nye ting. Tidligere har det vært selge musikk, film, spill, downloads. Dette er fortsatt veldig morsomt. Det er mye utvikling og vi har de virkelig gøyale produktene. Alle bransjer sier jo det, men vi kan virkelig mene det, sier Presthus stillferdig.
Vi er invitert til kjedens hovedkontor i Oslo, og Presthus vil fortelle om hvor kjeden går videre.
Tross en stadig mer digital underholdningshverdag for forbrukerne, holder Platekompaniet, ved siden av Elkjøp, stand som det foretrukne valget for mange når det gjelder film.
Platekompaniet har som kjent også CD-er, og stadig flere kjøper det som platebegrepet startet med, nemlig vinyl.
I den senere tid har de også satset på bøker og snart kommer mye mer. Mer om dette lengre nede i artikkelen. Men først:
– Hvem vil kjøpe fysiske produkter om la oss si fem år?
– Det antar vi er mange. Noen bare liker fysiske produkter. Noen er samlere. Noen liker special editions. Det er et fragmentert kundebilde. Så er det barnemarkedet og gavemarkedet.
Presthus sier at kjeden vil jobbe tett med leverandørene for å forsterke disse markedsmulighetene.
ENDRINGENE
Platekompaniet-gründeren slår fast at det er en utvikling på produktområder. Tidligere har kjeden jobbet ett og ett år, f.eks. hvordan kan de maksimere CD-salg, filmsalg, selge mer barneprodukter, mer TV-serier, mer spill når det kommer nye konsoller.
– Høsten 2014 startet vi et større prosjekt som handler om hvor skal vi på lengre sikt. Utviklingen innen musikk og film er ikke spesielt positiv, mens spill, bok, vinyl og hodetelefoner har en god utvikling også hos oss. Dermed har vi lagt en ny strategi som går noen år frem i tid.
– I korte trekk skal vi nå oppgradere butikkene. Vi tenker at det å besøke oss skal være en opplevelse for kunden. Det skal skje mer i butikken og være mer spennende. La oss se for oss Star Wars-aktiviteter i en måned eller Frost-merchandise i samarbeid med Disney. En butikk skal være en god konkurrent til nettet, men samtidig skal vi bruke nettet mye mer i butikkene. Folk er vant til stort utvalg på nett, men butikkene kan bare ha maks 10.000 varer. Så vi skal bruke nettet i butikk, og gi et fullsortiment, ved at kundene også kan bestille der og da.
– Det er vanvittig mye morsomme produkter i underholdningssektoren. Her er vi ikke kommet så langt som i England, hvor f.eks HMV har mange produkter som står sammen med produktene.
– Er det HMV dere har sett mest på?
– Nei. Vi har sett på en blanding av mange bransjer. Det kan være butikktekniske ting fra en kjede og entertainmentdelen fra en annen.
Presthus antyder at fremtidens Platekompaniet-butikk kanskje har mer hardware, mer gadgets, leketøy og effekter som er sesongbetonte og rettet mot produkter innen film, musikk og spill.
BUTIKKENE
Mens det har vært 27 butikker skal kjeden innen våren ha 22 butikker. Arendal og Stortingsgaten i Oslo er nedlagte. Det samme skjer i Ålesund, Drammen og Haugesund.
– Vi har analysert hvor vi er i dag og hvordan vi skal komme dit vil vi. Da ser vi at noen butikker er veldig små. Å ha 100 m2 er ikke forenlig med disse planene om å skape utvalg og morsomme kundeopplevelser. Butikkene må være på 200 m2 og en viss størrelse for at den skal passe.
Presthus ser dermed også for seg å starte butikker på nytt enkelte steder, f.eks. i Oslo, på Gulskogen i Lier utenfor Drammen eller på Moa i Ålesund. Gitt at man finner de rette lokalitetene i kjøpesentrene eller i Oslos tilfelle, på Karl Johan.
– Noen butikker er for små, men har veldig god omsetning. De beholder vi. Da må vi se om manglende areal kan kompenseres med mer nettsalg der.
Presthus nevner Sandnes-butikken som et eksempel.
– Hvordan er responsen på planene?
– Nå er ikke alle leverandørene orientert, men vi har jobbet mot kjøpesentre og egne medarbeidere. Det hele er veldig godt mottatt. Nå vil vi jobbe tett med filmleverandørene og makse dette ut!
RSS